9 Φεβ 2016

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ


Μάζης στην HuffPost Greece: «Νεφελώδης» η πρόταση της Μέρκελ σε Νταβούτογλου για συμμετοχή του ΝΑΤΟ
Ως «νεφελώδη» χαρακτηρίζει την πρότασης της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης μιλώντας στην HuffPost Greece, κάνοντας λόγο για δύο σκέλη.
  • Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Όπως επισημαίνει στην HuffPost Greece ο κ. Μάζης, στο ΝΑΤΟ συμμετέχει και η Τουρκία, επομένως τίθενται τέσσερα σημαντικά ερωτήματα τα οποία και θα πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Το πρώτο ερώτημα αφορά στο που ακριβώς θα γίνουν οι περιπολίες αυτές, στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή στα τουρκικά; Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο θα συμμετάσχουν τουρκικά πολεμικά σκάφη στις περιπολίες στο Αιγαίο. Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με την μη συμμετοχή στις περιπολίες ούτε της Ελλάδος αλλά ούτε και τη Τουρκίας, ενώ το τέταρτο αφορά την στάση του ΝΑΤΟ και ειδικότερα μήπως ορίσει συγκεκριμένους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν Ελλάδα και Τουρκία.
  • Το δεύτερο σκέλος, έχει να κάνει με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Όπως επισημαίνει στην HuffPost Greece o κ. Μάζης «αυτό θα οδηγήσει υπέρ της ανατροπής της ισορροπίας υπέρ του ISIS στην περιοχή», ενώ στοχεύει στην δραστηριοποίηση της Ρωσίας στην συγκεκριμένη περιοχή.


ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια: