ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ..

Μετά το στραπάτσο στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, το Μαξίμου επεξεργάζεται σχέδια για να αποφορτίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά ακόμα και εκείνο των εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. 

Ωστόσο, στο Μαξίμου όλα τα βλέμματα επικεντρώνονται και στην επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, την επόμενη Τετάρτη στις 22 Ιουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τη φορολογία στους αγρότες και το περιβόητο ταμείο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τρέμει το ενδεχόμενο στην επόμενη ψηφοφορία οι διαρροές από τους κυβερνητικούς βουλευτές να είναι ακόμα περισσότερες, καθώς σε εκείνο το νομοσχέδιο θα υπάρχει η διάταξη για τη φορολόγηση των αγροτών, αλλά και το δύσκολο μέτρο του ταμείου με την δημόσια περιουσία των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Και επειδή πλέον με 39 απώλειες στο κυβερνητικό σχήμα οι εκλογές δείχνουν να πλησιάζουν στις αρχές του φθινοπώρου, το Μαξίμου θεωρεί πως θα αυξηθούν περαιτέρω οι απώλειες, καθώς οι βουλευτές θα νιώσουν πως θα πρέπει να προασπίσουν την εκλογική τους πελατεία. 

Φυσικά ανησυχίες υπάρχουν και στο απέναντι στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και για το λόγο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα είχε συνάντηση με βουλευτές από την περιφέρεια που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι, την αύξηση στη φορολογία των αγροτών. 



Βούτσης: Θα έπεφτε η Κυβέρνηση για 3 ψήφους - Εκλογές το Φθινόπωρο


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο «αναλόγως των εξελίξεων» άφησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής και όχι μόνο από την κυβέρνηση- προσέγγισης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις, τόνισε ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε χθες τη νύχτα, τρεις μόλις ψήφους μακριά από την πτώση (καθώς έτσι θα έπεφτε κάτω από τους 120 βουλευτές).  

Για να καταλάβουμε το λόγο που είναι σημαντικός  ο αριθμός των 120 βουλευτών και οι τρεις ψήφοι που ανέφερε ο κ. Βούτσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, Αρθρο 84, παράγραφος 6: (Εμπιστοσύνη της Βουλής - αρχή της δεδηλωμένης). "Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120 δηλαδή). Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών".

Ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι υφίσταται «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης, που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία». Υπάρχουν, όμως, πρόσθεσε και προβλήματα πολιτικής ηθικής, υπό την εξής έννοια: «Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία διαφωνούμε -όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή».Παρατήρησε, όμως, ότι οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές είναι ένα μόνο τμήμα του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Οπως είπε, η κυβέρνηση θα κινηθεί ώστε να βρεθούν «αντίμετρα κι αντισταθμίσματα». Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στον ευρύτερο στόχο της άρσης αδικιών σε επαγγελματικές κατηγορίες όπως οι αγρότες, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στους ισχυρούς του χρήματος και τη διαπλοκή.

Σχόλια