Σαμαράς-Βενιζέλος μεθόδευσαν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης


Πολιτική Επιβίωση vs Εθνική Ευθύνη, σημειώσατε 1-0 .Ο έγκριτος δημοσιογράφος Peter Spiegel με ένα χθεσινοβραδινό tweet φωτιά απέδωσε πρωταρχικά την πολιτική ευθύνη για την δεινή διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έναντι των εταίρων της, μόλις 10 ημέρες μετά τις εκλογές, στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. (και του ΠΑΣΟΚ μην ξεχνιόμαστε..). Η εξήγηση που δίνει ο Peter Spiegel δεν είναι άσχετη και με την στάση τόσο του Α. Σαμαρά, όσο και του Β. Βενιζέλου στο εσωκομματικό πεδίο. Πώς; είναι απλό...

Δεδομένου ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τον Μάιο 2014 και μετά είχαν σταματήσει να υλοποιούν κάθε προαπαιτούμενο που είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα, γεγονός που οδήγησε τη χώρα στο «Φιάσκο των Παρισίων» και στην «φενάκη της εξόδου από τα Μνημόνια», συμφωνήθηκε αρχικά με τους εταίρους να δοθεί εξάμηνη παράταση μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 για την υλοποίηση και την αξιολόγηση του προγράμματος. Αντ΄ αυτού ο τότε Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συμφώνησαν στην σύντμηση αυτής της παράτασης, από 6 σε μόλις 2(!) μήνες, η οποία μάλιστα κυρώθηκε στις 21-12-2014 από την Βουλή (αρ.70, ν.4316/14).

Με τον τρόπο αυτό οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος γνώριζαν ότι η νέα ελληνική Κυβέρνηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, δεδομένου ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διαπραγμάτευσης, θα προσέκρουε σε σημαντικούς χρονικούς περιορισμούς της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος από την EKT και τον μηχανισμό ELA βάσει του προγράμματος. Παράλληλα, όμως η σύντμηση της παράτασης δίνει πολύ μικρότερες πιθανότητες στο Σύριζα για μια ευνοϊκή διαπραγμάτευση και κρατάει ζωντανό το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».


Το σημαντικότερο όμως είναι ότι και οι 2 αρχηγοί της αντιπολίτευσης, κερδίζουν χρόνο έναντι των εσωκομματικών πιέσεων και των σεναρίων διαδοχής, ελπίζοντας σε ένα ατύχημα του Σύριζα το οποίο μπορεί να οδηγήσει είτε σε Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή τους, είτε σε νέες εκλογές.

Σχόλια