Η θεωρία της «Αριστερής Παρένθεσης» - Μύθος ή Πραγματικότητα



Το εκλογικό αποτέλεσμα ,παρά την μη επίτευξη  αυτοδυναμίας ήταν εντελώς θετικό για το Σύριζα. Όχι μόνο για την αύξηση των ποσοστών του ανά εκλογική περιφέρεια αλλά όσο και να φαίνεται παράξενο για την μη επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Το γεγονός ότι έχει 149 έδρες μπορεί να είναι σε μια πρώτη σκέψη αποτρεπτικό για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης  αλλά ρίχνοντας μια δεύτερη ματιά παρατηρούμε κάτι που σε προηγούμενες εκλογές δεν είχε παρατηρηθεί.
Υπάρχουν δυο κομματικοί  σχηματισμοί που παραμένουν «διαθέσιμοι» στο μέλλον για τον σχηματισμό  κυβέρνησης .Μάλιστα ρίχνοντας  μια ματιά στην κινητικότητα που επικρατεί σε αυτά τα  κόμματα παρατηρούμε ότι το βάρος όλων πέφτει προς  μια πιθανή προσέγγιση των  ψηφοφόρων  του  Κέντρου  καθότι  ήταν αυτοί  που έκριναν  το  τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.


Το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη ,με τους 17 βουλευτές του , αποτελεί την πρώτη μελλοντική επιλογή συνεργασίας . Ένα κόμμα  χωρίς ακόμη διατυπωμένο  ιδεολογικό χαρακτήρα , το οποιο αποτελεί τον σχηματισμό  που πολλοί  κυρίως ευρωπαίοι , θα επιθυμούσαν να δουν στην κυβέρνηση   , όπως ο κ. Σουλτζ. Οι εσωκομματικές ζυμώσεις του νέου αυτού κόμματος θα παίξουν μεγάλο ρόλο για την μελλοντική του επιβίωση στην πολιτική σκηνή.

Το Πασοκ με τους 13 βουλευτές του, έχει δρομολογήσει την διάδοχη του πρόεδρου του  ,με τις φωνές που επικρατούν για μια στροφή προς το Κέντρο. Υπενθυμίζουμε την ρήση στελεχών του Συριζα, πως σε περίπτωση  αλλαγής  ηγεσίας  θα μπορούσαν να συζητήσουν μια ενδεχόμενη συνεργασία. 



Κάποιοι αναλυτές του εξωτερικού αναφέρουν  πως ο  κύριος Τσίπρας  ξεκίνησε μια συγκυβέρνηση με  ένα κόμμα ,του κ .Καμένου , που φαινομενικά  αποτελεί  το ακριβώς  αντίθετο του , λογω  πολιτικής ιδεολογίας .

Παρά λοιπόν  το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικά  σημεία πολιτικής  χάραξης των δυο κομμάτων  ,θυμίζουμε ότι η μετεκλογική συνεργασία  είχε  ήδη ανακοινωθεί από  τον Σεπτέμβριο του 2014, κάτι που πολύ έντεχνα ο κ. Καμμενος χρησιμοποίησε στην προεκλογική του καμπάνια.
Ο κ. Τσίπρας λοιπόν  ξεκίνησε από τα δύσκολα . Έκανε μια συνεργασία ,τιθασεύοντας τις εσωκομματικές  αντιρρήσεις ,λογω  της προσμονής για την  ανάληψης εξουσίας κάτι που εκπληρώθηκε πλήρως. Το σύνθημα «Πρώτη φορά αριστερά» δεν ήταν τυχαίο.
Η ευελιξία του κ. Τσιπρα σε πιθανές μελλοντικές συνεργασίες και η πολιτική ωριμότητα που καλείται να δείξει , μάλλον δεν καθιστούν πιθανή την επιβεβαίωση  της θεωρίας  της  «αριστερής  παρένθεσης » .
 Ιδιαίτερα  τώρα που   το 1/3 των ψηφοφόρων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αλλάζει την ψήφο  του, κάτι που αποδεικνύει την «πλαστικότητα» του εκλογικού σώματος καθώς και την "ευστροφία¨" του.

                                                                                                                                              ΤΣΙΡ. ΒΑΣ.

Σχόλια